top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDenise de Haan

Discipline: zelfliefde met werkschoenen aan.


Problemen ontstaan in de ruimte tussen wat je zegt en wat je doet. Wat is belangrijk voor jou? Familie? Vrienden? Gezondheid? Plezier? Creativiteit? Persoonlijke ontwikkeling? Veel mensen hebben een lijst met dingen die ze 'denken’ belangrijk te vinden. Maar als je kijkt naar hoe ze hun tijd doorbrengen, dan lijkt het er niet echt op!Als je zegt dat je vriendschap belangrijk vindt, maar er geen energie in steekt, dan waardeer je vriendschap misschien niet zozeer als je dacht.

Als je zegt dat gezondheid belangrijk is, maar dagelijks je gezicht vol duwt met McDonalds en je aderen smeert met wijn, dan is dat misschien ook niet waar.

Waarden zetten je aan tot actie. Ze worden weerspiegeld in je daden. Dus kijk naar hoe je je dag doorbrengt, en je komt er achter wat je belangrijk vindt. En bij veel mensen is dat 'comfort'.


Stel, je krijgt mijn hele postzegelverzameling als je in een week 1 kilo afvalt, denk je dan dat je aan slaat? Nou, als je postzegels niks aan vindt, waarschijnlijk niet.

Maar als ik een miljoen euro zou geven voor dezelfde kilo, denk ik dat je nu in de auto zit naar de gym. Met je slaapzak en fles water. Want zo een miljoentje op je bankrekening is lekker natuurlijk en vermoedelijk krijg ik iedereen wel aangeslingerd met zo een voorstel.

Nou ja, gaat niet gebeuren, maar je snapt het punt.


Wanneer onze acties niet in lijn zijn met de waarden die werkelijk diep in onze donder zitten, ervaren we een onbalans in onze zielen. Dan zijn we ‘out of alignment’ en als je dat maar lang genoeg doet, vlieg je de vangrail in. Het is een belangrijke bron van zelftwijfel, zelfhaat en angst. En om dat weer op te lossen, zetten we al onze zorgvuldig in elkaar gedraaide copingsmechanismen in en drijven we steeds verder weg van ‘huis’. Zonder power. Zonder authenticiteit. En met 1000 kilo (onbewuste) angst.


Ik was hier echt heel erg goed in. Zeggen dat ik iets ging doen en vervolgens deed ik iets anders. Schaamte, schuld, zelfhaat, zelftwijfel.. Het hele verhaal was er. Hoe kon zo iemand nou wereldkampioen zijn geworden?


Dat vertelde ik mezelf vooral. En na wat vangrails te hebben bezocht, kwam ik tot deze conclusie:


Als mijn geluid niet overeenkomt met mijn beeld, voel ik me als een vuilnisbak. Maar wanneer mijn acties in lijn zijn met mijn waarden, voel ik dat ik met een doel en integriteit leef. Ik voel me sterk, volwassen. En daar zit super veel kracht. Dan heb ik heel helder voor ogen wat ik wel en niet tolereer in mijn leven. Van mezelf en van anderen.

Discipline maakt een wereld van verschil. Mezelf houden aan mijn woord is het krachtigste wat ik kan doen. Why? Omdat ik mezelf dan kan vertrouwen. De persoon kan zijn die ik wil zijn. En het beste uit mijn leven halen. En het mooiste is dat als JIJ een congruent leven leidt, anderen precies weten wat ze aan je hebben. In je (werk) relaties dus ook heeeel werkbaar!


Discipline is zelfliefde met werkschoenen aan.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page