top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDenise de Haan

Houdbaarheidsdatum van je relatie oprekken? Praat dan met elkaar!

Bijgewerkt op: 17 okt. 2023Een beetje fijne relatie heeft twee mensen nodig die bereid zijn verantwoordelijkheid te pakken voor hun issues. Dat betekent dat je eraan werkt en er als het even kan, er ook samen over praat. Ondertussen zien we dat veel stellen de bocht uit vliegen. Er wordt vandaag de dag behoorlijk snel met de witte vlag gezwaaid, maar ik weet zeker dat dat in veel gevallen veel te vroeg is. Om de simpele reden dat er gewoon niet wordt gepraat. Waarom zou je niet praten over de belangrijkste relatie in je leven???


Ik dacht vroeger dat een goede relatie betekende dat geen ruzie maakte met elkaar. Dat het smooth sailing zou zijn. En hoe ouder ik word, wat meer meters maak op het gebied van de liefde, hoe meer ik me realiseer dat het gaat over ‘goed conflicten navigeer,’. Dat je samen kunt omgaan met de verschillen zonder dat je voortdurend in die boom zit. Dat je een team bent die tegenover een uitdaging staat in plaats van tegenover elkaar. Het commitment is om als team, levend, door dat mijnenveld te kruipen. En niet al dat kinderachtige gejammer zoals ‘gelijk krijgen’. Alstublieft!En joh, ik realiseer me dat relaties complex zijn. Helemaal omdat een groot deel met onveilige hechting worstelt. Maar dingen als ‘ik heb geen probleem, JIJ hebt een probleem’ zijn zo ontzettend schadelijk en zou je emotionele verwaarlozing kunnen noemen. Een relatie zou een veilige container moeten zijn. Natuurlijk heeft iedereen problemen. Maar gezonde stellen helpen elkaar bij uitdagingen. Ze gebruiken ze niet als emotionele chantage, brandstof voor schaamte, schuldgevoelens op te leggen of andere egoïstische munitie om controle te krijgen. Dat is gewoon niet gezond en niet lief!

Je partner kan allerlei jeugdtrauma's hebben waarbij niet communiceren, dichtslaan of een andere vermijdende strategie werd ingezet die zorgde voor ‘veiligheid’ toen ze zeven jaar oud waren. Maar weet je wat? Ze zijn nu volwassen en is het tijd verantwoordelijkheid te pakken.

En als een van de twee blijft worstelen hiermee, kan je het beste toch eens gaan praten met iemand die daarvoor geleerd heeft. Je kan heel lang meedraaien in deze tombola, maar op een bepaald punt heeft 1 van de 2 er genoeg van. Geloof me, been there, done that. En als rancune op het speelveld komt, is het te laat.


Dus…. PRAAT!

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page